Επιστολή προς την Υφυπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων

Προς την Υφυπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ, 

 

 Με την απόφαση σας για την έγκριση λειτουργίας , κατά παρέκκλιση  των κείμενων διατάξεων, ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού του Γενικού Λυκείου για την περίοδο 2020-2021 , προς έκπληξη μας διαπιστώθηκε η μη έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας των τμημάτων ομάδων   προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας  και Σπουδών Οικονομικής και Πληροφορικής  του Λυκείου Βουνάργου και των τμημάτων  ομάδων προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Υγείας και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Λυκείου Καράτουλα.  

Η ως άνω απόφαση σας ελήφθη παρά την θετική εισήγηση για λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων , αρχική και τροποποιητική , της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας .  

       Η εν λόγω απόφαση σας προκάλεσε την δικαιολογημένη έντονη αντίδραση των μαθητών και των οικογενειών τους αλλά και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας , αφού ελήφθη στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή της μαθητικής ζωής τους , αφού καλούνται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν  μακριά από τις οικίες τους , αφού και τα δύο (2 ) Λύκεια βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου Πύργου ( πρώην δήμοι Ιάρδανου και Ώλενας  αντίστοιχα ) . 

     Επειδή η μη έγκριση λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων από το Υπουργείο Παιδείας κρίνεται τουλάχιστον αντιπαιδαγωγική , αφού   οι  μαθητές καλούνται την τελευταία στιγμή να αλλάξουν σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες χάνοντας  πολύτιμο χρόνο στην πιο κρίσιμη χρονιά για τη φοίτησή τους στο Λύκειο.    

      Τα παιδιά θα αναγκαστούν να κάνουν διαδρομές δεκάδων χιλιομέτρων,  ( καθόσον τα περισσότερα προέρχονται από κοινότητες των πρώην δήμων Ιάρδανου και Ωλένης ) , για να πάνε στο σχολείο, τη χρονιά μάλιστα που θα πρέπει να είναι ήρεμα και προσηλωμένα στους στόχους τους.    

      Επιπρόσθετα δημιουργείται ρεύμα απομάκρυνσης των παιδιών από τα περιφερειακά σχολεία από μικρότερες τάξεις ακόμα, αφού γονείς και μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η πολιτεία δεν αφήνει τους μαθητές συγκεκριμένων ομάδων προσανατολισμού να ολοκληρώσουν το σχολείο.     

     Επίσης  επιβαρύνονται οι Σχολικές Μονάδες των αστικών κέντρων ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που λόγω του covid 19 και των μέτρων για την προστασία των μαθητών, με επιπλέον αριθμό μαθητών, που μάλιστα θα αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται με  λεωφορεία, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους  αλλά και την υγεία των οικογενειών τους. 

      Το ζήτημα της επιλογής ομάδας προσανατολισμού στα Λύκεια θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο  , ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών που τα δηλώνουν. Η επιλογή ομάδας προσανατολισμού είναι απαράδεκτο να οδηγείται « στην κλίνη του Προκρούστη» . Είναι μια επιλογή που ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον των μαθητών , προσωπικό , κοινωνικό και επαγγελματικό . 

      Οφείλει , λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την στάση του  και με νέα απόφαση σας να εγκριθούν τα ανωτέρω τμήματα προσανατολισμού στα Λύκεια Βουνάργου και Καράτουλα. 

 

Με εκτίμηση