Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Συνεδρίασε με κατεπείγοντα χαρακτήρα (δια περιφοράς)

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (17/12/20) δια περιφοράς κατεπείγουσα συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβούλιο Πύργου.

-Το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε την έγκριση κατανομής ποσού 151.372,60 ευρώ στα ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων και για την μισθοδοσία σχολικών τροχονόμων από Νοέμβριο έως Δεκέμβριο 2020.

-Παράλληλα ορίστηκε νέος πρόεδρος στην ΔΕΠ ΑΕ-ΟΤΑ μετά την υποβληθείσα παραίτηση του δημότη – μέλους του ΔΣ και πρόεδρου της επιχείρησης Ανδρέα Αλεξόπουλου. Νέος πρόεδρος ορίστηκε ο Βασίλης Σειντής (πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Πύργου).

-Επίσης πάρθηκε η απόφαση να δοθεί παράτασης διαρκείας 10 εβδομάδων στον ΟΤΕ για την ολοκλήρωση του έργου FTTH (Fiber to the Home – οπτικές ίνες) του ΟΤΕ.

-Ενώ εκδόθηκε και ψήφισμα, σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Πύργου Παν. Αντωνακόπουλου και του σωματείου Εστίασης «Διόνυσος», που αφορά σε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, κι αναφέρει τα εξής:

«Συμμεριζόμενοι την αγωνία και υιοθετώντας τα αιτήματα των επιχειρηματιών εστίασης και των εργαζομένων σ’ αυτές ζητούμε:

Διαγραφή μέρους των χρεών τους, άλλως αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους.

Επιλεγμένη αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων τους, για το διάστημα των υγειονομικών απαγορεύσεων.

Ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις.

Παράταση προθεσμίας δήλωσης διόρθωσης της επιφάνειας των ακινήτων.

Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι ΟΤΑ να έχουν τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από την πανδημία επιχειρηματιών μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι Δήμοι, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού χωρίς τη συνδρομή των ισχυόντων πολύπλοκων και αυστηρών κριτηρίων που καθιστούν αδύνατη σήμερα την οικονομική ενίσχυσή τους.

Προστασία των εργαζομένων στην εστίαση με χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Διατήρηση του μέτρου της μείωσης των μισθωμάτων και περαιτέρω μείωσή του και για το πρώτο εξάμηνο  του 2021 καθώς και παράταση των εμπορικών μισθώσεων κατά ένα έτος με παράλληλη απαγόρευση των μισθώσεων.

Επιδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής προς κάλυψη δαπανών παγίων και των βιοτικών αναγκών των επιχειρηματιών.

Μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών λήψη δέσμης μέτρων σύμφωνα με τα αιτήματα των σωματείων εστίασης και συναφών επαγγελμάτων με σχεδιασμό μέχρι τέλους του 2022».

-“Συμμετείχαν 32 Δημοτικοί σύμβουλοι επί συνόλου 33, και υπήρξαν θετικές αποφάσεις για τα θέματα που συζητήθηκαν, ενώ το ψήφισμα για τον κλάδο της εστίασης εγκρίθηκε ομόφωνα”, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νώντας Κυριαζής.