• Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Απαραίτητες κινήσεις για την προστασία του βουνού και των αστικών υποδομών»

Με γρήγορους ρυθμούς ξεκίνησαν τα έργα θωράκισης στο βουνό του Κατακόλου από κατολισθητικά φαινόμενα, με παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία της τοπικής κοινότητας. Το πρωί της Τρίτης (23/8) ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, επισκέφτηκε το Κατάκολο σε σημεία όπου έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Μαζί του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μαρίνος Αχτύπης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κατακόλου Φραγκίσκος Κολόσακας, κι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ανάδοχο για την πορεία και εξέλιξη των έργων.

Το έργο αποκατάστασης, προϋπολογισμού 327.000 ευρώ εξελίσσεται σε τέσσερα σημεία, σύμφωνα με τη μελέτη, και συγκεκριμένα:

-Έναντι του δρόμου που οδηγεί στο Κοιμητήριο Κατακόλου.

-Δεξιά του κεντρικού δρόμου, 50 μέτρα από την είσοδο του σχολείου του οικισμού Κατακόλου.

-Δεξιά της εκκλησίας  Αγ. Νικόλαου Κατάκολου , έναντι του λιθόστρωτου που οδηγεί προς το παλιό κοιμητήριο του οικισμού, και

-Κατάντι  ξενοδοχείου « Ορίζοντες» στο βουνό Κατακόλου

* Στο Κοιμητήριο του Κατακόλου όπου με τη συνδρομή του Δασαρχείου Πύργου απομακρύνονται τα επικίνδυνα δέντρα και στο σημείο που οδηγεί στο παλιό κοιμητήριο βρέθηκε αρχικά ο κ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος δήλωσε:

«Είναι ένα απαραίτητο έργο που προστατεύει όχι μόνο το βουνό αλλά όλες τις αστικές υποδομές στο Κατάκολο. Τα τελευταία χρόνια ήταν έντονες οι κατολισθήσεις και λειτουργούμε ήδη προληπτικά. Με τον πρόεδρο της κοινότητας, τους αντιδημάρχους και την ανάδοχο εταιρεία, φροντίζουμε ώστε να γίνει το έργο όσο πιο σωστά γίνεται. Το έργο υλοποιείται από τοπικό κατασκευαστή κι έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στους τοπικούς κατασκευαστές και στο δυναμικό παραγωγής δημοσίων έργων».

Γιάννης Αργυρόπουλος «Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας»

* Τέλος στα επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια βάζει το έργο, όπως δηλώνει και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος. «Το έργο αυτό, που ήταν πάγιο αίτημα της κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, ουσιαστικά θωρακίζει το βουνό του Κατακόλου και δεν θα παρουσιάζει τις κατολισθήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Γίνονται παρεμβάσεις έμπροσθεν του Κοιμητηρίου, στο χώρο της εκκλησίας, καθώς και σε περιοχές που προστατεύονται σπίτια και περιουσίες κατοίκων. Πολύ σύντομα θα είναι ολοκληρωμένο και θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την υλοποίησή του είναι από τους πιο έμπειρους, καθώς το έργο απαιτεί ειδικές τεχνικές».

* Για τις πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις που γίνονται μίλησε και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μαρίνος Αχτύπης δηλώνοντας: «Αυτό το έργο που ήταν ένα αίτημα πολλών ετών της τοπικής κοινότητας, υλοποιείται σήμερα μετά από μεγάλες προσπάθειες του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Αργυρόπουλου. Ο ανάδοχος του έργου είναι αξιόπιστος και αυτό θα ολοκληρωθεί σωστά και γρήγορα».

* Τις ευχαριστίες του προς την Δημοτική Αρχή εξέφρασε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κατακόλου Φραγκίσκος Κολόσακας, δηλώνοντας ότι με την ολοκλήρωση του έργου προστατεύεται η περιοχή και η μνήμη των προγόνων τους. «Οι παρεμβάσεις που γίνονται από τη δημοτική αρχή είναι πολύ σημαντικές. Ένας βράχος που ήταν πολύ επικίνδυνος και πάντα ζούσαμε με το φόβο μην ξεκολλήσει και θρηνήσουμε ακόμη και θύματα, κόβεται με κομπρεσέρ. Στο παλιό Κοιμητήριο έπεφταν τα λείψανα και προσπαθούσαμε με τον εφημέριο του χωριού να διορθώσουμε την εικόνα. Ευχαριστούμε τη δημοτική αρχή γιατί είναι ένα ζωτικής σημασίας έργο».