Το Σάββατο 19 Μαρτίου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο η τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Πύργου και Ιθάκης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά και τις κοινές αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων Πύργου και Ιθάκης, οριστικοποιήθηκε η αδελφοποίηση των δύο Δήμων με στόχο τη μεταξύ τους προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων.

Ενδεικτικές δράσεις, στο πλαίσιο της παρούσας αδελφοποίησης και συνεργασίας είναι:

  • Ανταλλαγές επισκέψεων εκπροσώπων των Δήμων και τοπικών οργανώσεων για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών σε θέματα προβολής πολιτισμού  αθλητισμού και τουρισμού, οργάνωση εκθέσεων και άλλα συναφή
  • Ανταλλαγές επισκέψεων τοπικών μουσικοχορευτικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων στο πλαίσιο διοργάνωσης σχετικών εκδηλώσεων, προετοιμασίας ή και συμμετοχής με σκοπό την προαγωγή της λαϊκής παράδοσης και της εμβάθυνσης των δεσμών μεταξύ των κατοίκων των δύο Δήμων
  • Ανταλλαγές επισκέψεων αντιπροσωπευτικών ηλικιακών ομάδων στο πλαίσιο του πολιτισμού  και τουρισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πύργου και ο Δήμος Ιθάκης συνδέονται ανά τους αιώνες μέσα από συγκεκριμένα κοινά ιστορικά στοιχεία, όπως αυτά παρουσιάζονται από τις Ομηρικές γραφές και καταγραφές του Παυσανία. Το λιμάνι στο Βαθύ της Ιθάκης και το λιμάνι της Αρχαίας Φειάς-που σήμερα βρίσκεται στον κόλπο του Αγ. Αντρέα- αποτελούσαν κατά την αρχαιότητα συνδετήριες οδοί μεταξύ των δύο τόπων.

Όπως καταγράφεται  και σε αρχαία κείμενα, η Αρχαία Φειά ήταν το πέρασμα του Τηλέμαχου κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Σπάρτης Μενέλαο στην αγωνιώδη προσπάθεια ανεύρεσης του πατέρα του. Επίσης το λιμάνι της αρχαίας Φειάς χρησιμοποιούταν από τους Ιθακιώτες για να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ολυμπία.

Εκτός από τις ιστορικές αναφορές, η Ιθάκη και ο Πύργος είναι δύο περιοχές που πέρα από τη γειτνίασή τους, συνδέονται σήμερα με σύγχρονα θέματα και διεκδικήσεις, όπως ο δρόμος Πάτρα-Πύργος με άμεση αναφορά στο κομμάτι Πάτρα-Κυλλήνη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και αύξηση της τουριστικής κίνησης από και  προς το νησί της Ιθάκης.