• Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Πάνω από 8 εκ. ευρώ τα έργα αγροτικής οδοποιίας στο δήμο μας»

Με πλήρη φάκελο, ολοκληρωμένης και ώριμης πρότασης για έργα αγροτικής οδοποιίας επισκέφτηκε πρόσφατα ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμόδιο για θέματα αγροτικής οδοποιίας, Γιώργο Στύλιο.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, καθώς και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος. Ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πρόταση που κατέθεσε ο δήμος Πύργου στην πρόσκληση που έχει ανοίξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για έργα αγροτικής οδοποιίας, από τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία λήγει τους προσεχείς μήνες.

Η πρόταση αφορά στην τσιμεντόστρωση ενός σημαντικού αγροτικού δρόμου, για την ευρύτερη περιοχή, που ξεκινά από την κοινότητα Κολιρίου και καταλήγει στην επαρχιακή οδό Λαμπετίου-Λανθίου, πλησίον της Μονής Κρεμαστής. Πρόκειται για δρόμο  μήκους 4.500 μέτρων και πλάτους περίπου 4 μέτρων, ενώ ο προϋπολογισμός της πρότασης ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ, το ανώτατο ποσό που μπορεί να διεκδικήσει Δήμος σύμφωνα με την πρόσκληση του Υπουργείου.

Οι βασικές εργασίες που θα γίνουν είναι, η τσιμεντρόστρωση του δρόμου σε όλο το μήκος του, κατασκευή μικρών τεχνικών, τοίχων αντιστήριξης και κρασπέδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη περιοχή κάηκε ολοσχερώς στις πυρκαγιές του 2021. Άρα είναι ένα έργο αποκατάστασης και πολύ σημαντικό για τους κατοίκους και το βιοτικό τους επίπεδο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Πύργου δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Στύλιο ο οποίος εκφράστηκε ιδιαίτερα θετικά για την πρότασή μας. Ο υφυπουργός σημείωσε μάλιστα ότι είμαστε από τους πρώτους δήμους που καταθέσαμε πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Ήταν πολύ ικανοποιημένος με την πρόταση, καθώς κινείται στη φιλοσοφία του προγράμματος, που θα πρέπει να συνδέονται διάφορες περιοχές και να γίνεται κάνουν πιο εύκολη την προσβασιμότητα στο αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής».

Την ικανοποίησή του για την έκβαση της συνάντησης εκφράζει κι ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος δηλώνει: «Θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική υπηρεσία που σε σύντομο χρονικό διάστημα διεκπεραίωσε τη μελέτη η οποία αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση στην ευρύτερη πυρόπληκτη περιοχή του δήμου Πύργου».

Μικρά και μεγάλα έργα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας του δήμου Πύργου, αγγίζει τα 8.300.000  εκ. ευρώ. Έργα εκ των  οποίων είτε βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, είτε της συμβασιοποίησης, κάποια άλλα στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ προτάσεις έχουν κατατεθεί τόσο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα:

– Αυτή την περίοδο υλοποιούνται έργα, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ σε διάφορες κοινότητες του δήμου όπως το Ανεμοχώρι, η Κορυφή, η Καριά, το Καράτουλα, η Ώλενα κ.α.

– Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αργυρόπουλος, «παρά τις όποιες προσπάθειες κύκλων της αντιπολίτευσης να «παγώσουν» το έργο παρεμβάσεων στις πυρόπληκτες, περιοχές προϋπολογισμού 1.400.000, τις επόμενες μέρες υπογράφεται η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία». Το έργο αφορά μικρά τεχνικά στις δημοτικές ενότητες Ωλένης και Ιάρδανου.

– Βρίσκεται στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και μέχρι το Μάρτιο θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για δύο πολύ σημαντικά έργα. Το ένα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ », προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και αφορά τρεις αγροτικούς δρόμους που οδηγούν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις στα Χανάκι, τη Μυρτιά και το Γούμερο.

– Επίσης βρίσκεται στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας το έργο «παρεμβάσεις σε πυρόπληκτες περιοχές» το οποίο χρηματοδοτείται από τη ΣΑΕ 401 (Ταμείο Μολυβιάτη), συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, όπου και γι’ αυτό θα υπάρχει σύμβαση μέσα στον επόμενο μήνα.

– Τέλος, αναμένεται μέσα στον Φλεβάρη η έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών της πρότασης που έχει κατατεθεί στην «Πρόσκληση 5»  του προγράμματος  «Αντώνης Τρίτσης» και αφορά αγροτική οδοποιία συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ η οποία χωρίζεται σε δύο υποέργα. Το ένα αφορά το δρόμο που συνδέει τον περιφερειακό δρόμο από την οδό  Αγίας Μαρίνης έως το Τεχνικό Λύκειο στην Αλφειού, και το δεύτερο μικρά τεχνικά σε κοινότητες των δημοτικών ενοτήτων Πύργου Βώλακος και Ιάρδανου.

«Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όλους τους πόρους και όλα τα προγράμματα Ευρωπαϊκά και Εθνικά, γιατί θέλουμε να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα των συμπολιτών μας στις 48 κοινότητες» δηλώνει ο κ. Αργυρόπουλος. «Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Για να έχουμε αυτές τις μελέτες και να ωριμάσουμε τα έργα και να κατατεθούν οι φάκελοι στα αρμόδια  υπουργεία, χρειάστηκε χρόνος, συνδυασμός εργασιών από υπαλλήλους της Τεχνικής υπηρεσίας καθώς και επιμονή και μεγάλη προσπάθεια, μιας κι όλη η προετοιμασία έγινε μέσα στην δύσκολη εποχή της πανδημίας. Πλέον έχει ήδη  ξεκινήσει η υλοποίηση του τεράστιου προγράμματος αγροτικής οδοποιίας, που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά στο Δήμο Πύργου που υλοποιείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις κοινότητες σε αγροτικούς και κτηνοτροφικούς δρόμους».