Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα με κοινούς συμβολισμούς και στόχους

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Πύργου και Ιθάκης το απόγευμα του Σαββάτου (19/3/2022) στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, βουλευτών του νομού, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, αιρετών και συνεργατών των δύο πλευρών και πολιτών.

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Δήμαρχος Ιθάκης  Διονύσιος Στανίτσας αναφέρθηκαν στους λόγους και τους στόχους της αδελφοποίησης, υπέγραψαν το “Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης”  επισφραγίζοντας μια ελπιδοφόρα συνεργασία  και παράλληλα έστειλαν μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών. 

Με αφετηρία τους κοινούς συμβολισμούς, αναφορές των δύο περιοχών από τα Ομηρικά έπη μέχρι τα βυζαντινά και μετέπειτα χρόνια ο Πύργος βρίσκει την…Ιθάκη του με μια αδελφοποίηση που στόχο έχει τη δημιουργία στενής και ουσιαστικής συνεργασίας για  την προώθηση των συναλλαγών και των συνεργασιών στον οικονομικό, πολιτιστικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, αθλητικό τομέα και την υγεία.

Παρόντες στην τελετή αδελφοποίησης ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηλείας ΝΔ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας  Νικολακόπουλος,  του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης  Καλαματιανός, οι οποίοι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς, ο Αστυνομικός δ/ντης Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο  διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Διοικητής της ΠΥ Πύργου Νίκος Σμαρνάκης, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Απόστολος Γκατζιός, ο αναπληρωτής δήμαρχος Ήλιδας Βασίλης Παπαδόπουλος καθώς και εκπρόσωποι απο τον  χώρο του πολιτισμού.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η “δική” μας πλέον, δημοσιογράφος, και Ιθακιώτισα στην καταγωγή  Ελένη Παπαδοπούλου, που με συγκίνηση ανέφερε πως το όνειρό της να ενώσει την γενέτειρά της με την πόλη που την αγκάλιασε τόσα  χρόνια γίνεται πραγματικότητα.

Μια σύγχρονη Αμφικτιονία”

Το λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου Πύργου Νώντας Κυριαζής, ο οποίος αφού διάβασε την απόφαση του Δ.Σ.  μίλησε για τα ιστορικά  μεγέθη των δύο Δήμων που προδίδουν μια ισχυρή συνεργασία.  “Η αποψινή αδελφοποίηση μπορεί  να αποτελέσει την αφετηρία συγκρότησης μιας σύγχρονης Αμφικτιονίας με συμμετοχή όλων των δήμων που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος. Η βαρύτητα αυτής της Αμφικτιονίας ως πολιτικό μέσο είναι προφανής και η οικοδόμησή της δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους στους καιρούς που ζούμε, οι οποίοι απαιτούν ευρύτερες συνεργασίες για την επίτευξη πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού αποτελέσματος προς όφελος των πολιτών. Το ιστορικό μέγεθος του Δήμου Πύργου και το μέγεθος των συμβολισμών της Ιθάκης επιβάλει να αποτολμήσουμε αυτό το ταξίδι των συνεργασιών που θα ενισχύσει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα εμβαθύνει το δημοκρατικό προγραμματισμό των στόχων και των διεκδικήσεών μας” τόνισε.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός συνεχάρη με θέρμη τους δημάρχους Πύργου και Ιθάκης για την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε “ η αποψινή τελετή να είναι μια πραγματικότητα παγκοσμίου φήμης που θα βοηθήσει όλους μας στην καλύτερη αδελφοσύνη, στην βελτίωση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας και σε ό,τι καλύτερο”.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος “Συναντιούνται  οι μεγάλες αξίες που στηρίζουν τον άνθρωπο”

“Οι συμβολισμοί της Ιθάκης μας γοητεύουν.  Γιατί, στο πρόσωπο του Οδυσσέα αναδεικνύεται η δύναμη και η κυριαρχία του πνεύματος και της σκέψης πάνω στην ύλη. Οι μεγάλες αξίες που στηρίζουν  την οικουμενικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης συναντούνται”τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Πύργου.

Ο κ. Αντωνακόπουλος μίλησε για  ιστορικές αναφορές που συνδέουν τις δύο περιοχές με καταγραφές του Ομήρου, του Θουκυδίδη και άλλων ιστορικών μέσω του λιμανιού της αρχαίας Φειάς. Εφαλτήριο για το προσεχές διάστημα καθώς, όπως  ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πύργου, ο Δήμος Ιθάκης θα συμμετάσχει ενεργά στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

Ο  κ. Αντωνακόπουλος  αναφέρθηκε επίσης στις συνεργασίες που θα αναπτυχθούν και   στον οικονομικό τομέα υπογραμμίζοντας πως “δημιουργικό στοιχείο υπάρχει  όταν με τόσα αρνητικά δεδομένα όπως βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα να προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους συνεργασίας και συμφιλίωσης”.

Διονύσης Στανίτσας “Η αγάπη των δύο δήμων θα συνεχιστεί και με παραγωγικό έργο”

“Είχαμε συμφωνήσει με τον φίλο δήμαρχο Πύργου όταν μας επισκέφτηκε στην Ιθάκη, ότι αυτή η αδελφοποίηση δεν θα είναι μια φιέστα αλλά μια αδελφοποίηση ουσίας γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Έχουμε μπει σε δύσκολες καταστάσεις και για μας πάντα προέχει ο άνθρωπος. Ό,τι δομές και αγώνα κάνουμε έχουν επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.” τόνισε  στη ομιλία του ο δήμαρχος Ιθάκης Διιονύσιος Στανίτσας, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία όλης της αποστολής στον Πύργο και την γνωριμία με τον τόπο.

“Ο αγώνας και η συνεργασία που θα κάνουμε έχουν ως απώτερο σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Θέλουμε αυτή η αδελφοποίηση να αποδώσει καρπούς. Υπάρχει αγάπη μεταξύ των δύο Δήμων που θα συνεχιστεί και με παραγωγικό έργο.

Μετά το τελος της εκδήλωσης ο δήμαρχος Πύργου πρόσφερε δώρα σε όλη την  αποστολή της Ιθάκης, ενώ οι δύο δήμαρχοι  αντάλλαξαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα ανανεώνοντας  το ραντεβού τους για το νησί του Οδυσσέα. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η εμφάνιση ενός πανό ενάντια στον πόλεμο που ύψωσαν οι δύο δήμαρχοι στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης.