• Ασφαλίζεται η περιοχή και λύνονται χρονίζοντα προβλήματα

Η πλήρης θωράκιση του βουνού Κατακόλου από κατολισθητικά φαινόμενα ξεκινά το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά και την υπογραφή της σύμβασης του έργου μεταξύ του Δήμου Πύργου και της αναδόχου εταιρείας. Το μεσημέρι της Παρασκευής (22/7), ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε στο γραφείο του την διαχειρίστρια και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Κατασκευαστική Ε.Ε.» Μαρία Τζάνα, όπου υπέγραψαν τη σύμβαση του έργου «Εργασίες αποκατάστασης κατολισθητικών φαινομένων στο βουνό της Τ.Κ. Κατακόλου Δήμου Πύργου», προϋπολογισμού 327.000 ευρώ.

Παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, κι ο προϊστάμενος του τμήματος Μελετών και ΈργωνΆρης Φιλιππόπουλος, καθώς και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Μαρίνος Αχτύπης.

Σκοπός του έργου, είναι η αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στο βουνό του Κατάκολου λόγω εκτεταμένων βροχοπτώσεων με άμεσο κίνδυνο των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στους πρόποδες αυτού καθώς και κάτωθι του νεκροταφείου του οικισμού, (όπως περιγράφεται και στην έκθεση αυτοψίας  κλιμακίου του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. που είχε διενεργηθεί τους προηγούμενους μήνες).

«Είναι γνωστά τα κατολισθητικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια στο βουνό του Κατακόλου και τα έντονα φαινόμενα εντοπίζονται σε 4 σημεία, επηρεάζοντας την λειτουργία του κοιμητηρίου καθώς απειλεί την υπόστασή του» δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. «Το έργο έχει μελετηθεί από τις υπηρεσίες μας με τη συνδρομή του Ε.Α.Γ.Μ.Ε.. Το κλιμάκιο αποτύπωσε μια κατάσταση επικίνδυνη και συνέστησαν άμεση αποκατάσταση των ζημιών και λήψη μέτρων προστατευτικών έργων. Η ανάδοχος εταιρεία «Κατασκευαστική Ε.Ε.» είναι μια τοπική επιχείρηση με πολλά έργα στο ενεργητικό της, και θεωρούμε βέβαιη την καλή εκτέλεση του έργου» κατέληξε ο δήμαρχος Πύργου. Συμπληρώνοντας ότι θα ακολουθήσουν ανάλογα έργα θωράκισης στην Αγία Άννα και στον Άγιο Γεώργιο.

Παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία

Τα έργα αποκατάστασης που προτείνονται με την παρούσα μελέτη, εντοπίζονται κυρίως σε τέσσερις  θέσεις και οι παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

-Έναντι του δρόμου που οδηγεί στο Κοιμητήριο Κατακόλου.

-Δεξιά του κεντρικού δρόμου, 50 μέτρα από την είσοδο του σχολείου του οικισμού Κατακόλου.

-Δεξιά της εκκλησίας  Αγ. Νικόλαου Κατάκολου , έναντι του λιθόστρωτου που οδηγεί προς το παλιό κοιμητήριο του οικισμού.

-Κατάντι  ξενοδοχείου « Ορίζοντες» στο βουνό Κατακόλου

Γιάννης Αργυρόπουλος: «Λύνονται χρονίζοντα προβλήματα στην περιοχή»

Για την θωράκιση της περιοχής όπου μηδενίζει την απειλή των κατολισθητικών φαινομένων  που παρατηρούνται από έντονα καιρικά φαινόμενα, μίλησε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, τονίζοντας: «Άλλο ένα σημαντικό έργο που λύνει χρονίζοντα προβλήματα στην περιοχή του Κατακόλου είναι σε εξέλιξη. Ένα έργο που θα θωρακίσει και το κοιμητήριο στο Κατάκολο και την ευρύτερη περιοχή κατά μήκος της επαρχιακής οδού, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαμε επανειλημμένες κατολισθήσεις σε όλο αυτό το φάσμα. Είμαστε βέβαιοι ότι το έργο θα γίνει και γρήγορα και σωστά καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργα» κατέληξε.      –   Ο κ. Αργυρόπουλος ενημέρωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης μεταφοράς του Ειδικού σχολείου από τον Άγιο Ιωάννη στο παλιό γυμνάσιο της Μυρτιάς ενώ θα αποσταλούν στον Επίτροπο για τον προσυμβατικό έλεγχο η ανάπλαση του Αθλητικού κέντρου της Αγίας Βαρβάρας και η επισκευή του κλειστού γυμναστηρίου «Γεώργιος Βασιλακόπουλος».

  • Παν. Αντωνακόπουλος: Συγκεκριμένοι κύκλοι ανωμαλίας και διαφθοράς αρνούνται τα συστήματα ελέγχου στο Δήμο Πύργου!

Με την αφορμή της υπογραφής αυτής της νέας σύμβασης, ο δήμαρχος Πύργου Παν. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε και σε σοβαρά, επίκαιρα θέματα γύρω από καταστάσεις υπηρεσιακών λειτουργιών.

«Προχωράμε λοιπόν, μέσα στις γνωστές συνθήκες μεγάλων και συνεχών αυξήσεων σε όλα τα κόστη, ενέργειας, καυσίμων, κ.τ.λ., συνθήκες υποχρηματοδότησης μέχρι κι έως 80%, με όλο το ΕΣΠΑ έχει κολλήσει, κι όλη τη γνωστή κατάσταση. Μήπως στο τέλος κάποιοι κατηγορήσουν τον Δήμο Πύργου ακόμα και για τον … πόλεμο στην Ουκρανία;

Το ψέμα και το λάθος έχουν κοντά πόδια! Κάνουμε σοβαρή δουλειά και πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή κι όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες κάθε βαθμίδας. Μπλοκάρονται έργα για ελλιπέστατες και λανθασμένες μελέτες! Όμως αυτές οι μελέτες πέρασαν από Διαχειριστική αρχή, τι έγινε εκεί; Γιατροί και φαρμακοποιοί τις έλεγχαν; Πως έγιναν δημοπρατήσεις, δεν έβλεπαν μηχανικοί;

Γι’ αυτό λέω συνέχεια, «συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας, δε βγαίνει δουλειά κι έργο με όλο λόγια, με …δήθεν, και μόνο προσφεύγοντας σε δικηγορικά γραφεία συντάσσοντας  πολυσέλιδες αναφορές, προσφυγές κ.τ.λ…». Οι μελέτες είναι λοιπόν τραγικά απρόσεκτες σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή είναι τραγωδία του ελληνικού Δημοσίου. Κι αντιδρούν κάποιοι σε συστήματα ελέγχου, τα οποία τα υπουργεία, η πολιτεία, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα θέτουν, τα υποδεικνύουν και τα επιβάλλουν.

Τονίζω ξεκάθαρα το εξής: Συγκεκριμένοι κύκλοι ανωμαλίας και διαφθοράς αρνούνται τα συστήματα ελέγχου στο Δήμο Πύργου! Τα επιβαλλόμενα από την πολιτεία και το θεσμικό πλαίσιο συστήματα. Και προσπαθούν να συκοφαντήσουν το σύστημα ελέγχου. Αφού δεν μπορούν να πουν κάτι για το θεσμικό πλαίσιο, προσπαθούν να συκοφαντήσουν την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Αυτοί που αρνούνται τον εσωτερικό έλεγχο και αντιδρούν, τι φοβούνται; Αυτά που βλέπουμε. Αστοχίες, λάθη ανεπάρκειες, ή ακόμα και τυχόν προβοκάτσιες από το παρελθόν. Ποιος τα πληρώνει, ποιος έχει συνέπειες από αυτά, μόνο ο δήμαρχος ή πρώτα από όλα πληρώνει ο πολίτης. Κάποιοι είναι του δόγματος: «Ακίνητοι, ακλόνητοι, δουλεύουμε όσο θέλουμε, όπως θέλουμε και όποτε θέλουμε»! Υπάρχει τέτοιο σύστημα σε όλο τον κόσμο; Και όταν προσπαθείς να βάλεις τάξη να σου … πουλάνε τρέλα;

Να μην προχωράει έργο γιατί δε μιλάει ο ένας υπάλληλος με τον άλλον; Να μπλοκάρει για κάποιους μήνες  έργο για τέτοιο λόγο; Και τελικά τι έχουμε; Ένα άθροισμα ιδιόρρυθμων ανθρώπων; Που συνεργάζονται και με κάποιους εξωυπηρεσιακούς. Θα καταθέσω στον Εισαγγελέα για αυτά! Η πολιτεία και τα υπουργεία να ζητούν να προχωρήσουν οι έλεγχοι και να ζητούν κι ευθύνες σε τυχόν καθυστερήσεις τους, και κάποιοι να ρωτούν αν θα …πληρωθεί ο έλεγχος;   Θα γίνει ότι λέει ο νόμος, σε όλα τα σκέλη. Πλεονάζει η διαφθορά και διαστροφή σε κύκλους στην περιοχή μας. Με ποικίλους τρόπους. Μέχρι κι έναν ταλαίπωρο συμπολίτη μας που τον ωθούν και τον βάζουν συστηματικά να φοράει μια ταμπέλα «είμαι απλήρωτος από το Δήμο κ.τ.λ.» και διάφορα τέτοια (που βέβαια αποδείχτηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αλλά αυτό δεν το ανέφεραν). Υπάρχει μια συνεργασία επικοινωνιακού υποκόσμου με ποινικό υπόκοσμο και μια συγκεκριμένη προβολή λάσπης και συκοφαντίας. Να τα ξέρουν οι πολίτες κι αυτά! Δίνουμε μάχη και σε αυτά τα πεδία. Και θα απαντάμε ρίχνοντας φως και οξυγόνο, στο σκοτάδι και στο ζόφο που κάποιοι επιδιώκουν».