• «Διαρκής η δέσμευση μας να κάνουμε δράσεις για να εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας»

Με επίκεντρο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών, ο Δήμος Πύργου προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και στην παραλαβή της επίσημης σφραγίδας της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά. Στη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (22/6) στην Αθήνα, ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα κ. Luciano Calestini και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ανακοίνωσαν την ένταξη του Πύργου στο παγκόσμιο πρόγραμμα του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που στόχο έχει την μετατροπή αστικών κέντρων και κοινοτήτων σε πόλεις όπου υπηρεσίες, παροχές, προγράμματα και δημόσιοι χώροι αναπροσαρμόζονται με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών και των νέων.

Ο Δήμος Πύργου είναι από τους πρώτους δήμους στην Ελλάδα που έχουν υπογράψει αυτό το μνημόνιο (και συνολικά έως τώρα είναι η 8η πόλη στην Ελλάδα που λαμβάνει τον τίτλο της Υποψήφιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά).

Το Πρόγραμμα «Πόλεις Φιλικές προς τα Παιδιά» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF η οποία εφαρμόζεται ήδη σε 47 χώρες ανά τον κόσμο συνδέοντας δήμους, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο, τα μέσα ενημέρωσης και, το σημαντικότερο, παιδιά και νέους με σκοπό να κάνουν τις πόλεις και τις κοινότητές τους πιο φιλικές προς αυτά.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, με παρόντα επίσης τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του δημάρχου κι αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Γιώργο Καραστέργιο, ο κ. Calestini εξήγησε τις προοπτικές και τα δεδομένα του προγράμματος, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας και τα βήματα που θα ακολουθηθούν.

    «Θέλουμε τα παιδιά να είναι χαρούμενα»

Ο κ. Αντωνακόπουλος από την πλευρά του περιέγραψε την υπάρχουσα κατάσταση στον Δήμο. Επίσης, εγκαινιάζοντας τη διεθνούς χαρακτήρα συνεργασία, τόνισε πως:

«Από την αρχή της θητείας μας έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε δράσεις ώστε να εξασφαλίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά μας, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σταθερά.

Έχουμε την υποχρέωση και ως Δήμος αλλά και ως πολίτες να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα του παιδιού στην ελευθερία, τη γνώση, την εκπαίδευση, το παιχνίδι, την υγεία…

Θέλουμε τα παιδιά να είναι χαρούμενα και σε κάθε τομέα να τους δίνουμε διεξόδους και αντικείμενα χαράς. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε και καθιερώνουμε πολλές σχετικές εκδηλώσεις, όπως το “RUN PYRGOS” με στόχο την παρακίνηση στην άθληση και σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως την “Ποδηλατάδα” μέσα στην πόλη, όπως πριν λίγες μέρες τη μεγάλη συναυλία για τη λήξη της σχολικής χρονιάς με παρουσία τεράστιου πλήθους μαθητιώσας νεολαίας, όπως τις καθιερωμένες πλέον από μας χριστουγεννιάτικες, αποκριάτικες και καλοκαιρινές εκδηλώσεις για παιδιά, όπως με την εκπόνηση προγράμματος στην οποία προχωρούμε κι αφορά τη διατροφή των παιδιών, και πολλά άλλα.

Οφείλουμε να εξασφαλίζουμε συνθήκες μιας υγιούς και φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού, γιατί σε αυτή την ηλικία διαμορφώνονται οι προσωπικότητες.

Η UNICEF έχει προσφέρει και συνεχίζει να το κάνει, ένα τεράστιο έργο στα παιδιά όλου του κόσμου και για να αλλάξει αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο πρέπει να προσέξουμε τα παιδιά».

Ο κ. Calestini καλωσόρισε τον Δήμο Πύργου στο πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι:

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα δουλέψουμε μαζί, για να κάνουμε τον Πύργο μια πόλη φιλική για τα παιδιά. Η UNICEF και το Ελληνικό Κράτος έχουν συμφωνήσει σε ένα πενταετές εθνικό πρόγραμμα για την ευημερία κάθε παιδιού στη χώρα, με τους δήμους και τις κοινότητες να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας για την άμεση παράδοση αποτελεσμάτων και υπηρεσιών σε παιδιά και νέους. Προσβλέπουμε σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τον Πύργο και προσκαλούμε κάθε δήμο στην Ελλάδα να ενταχθεί σε αυτή την παγκόσμια πρωτοβουλία.».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η συμφωνία είχε “κλείσει” πολλούς μήνες πριν, όταν ο κ. Calestini είχε επισκεφτεί τον Πύργο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί μπροστά από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρουσία κόσμου και παιδιών, και ο εκπρόσωπος της UNICEF είχε προτείνει την σύναψη συνεργασίας. Κάτι που έγινε αμέσως αποδεκτό από τον δήμαρχο Πύργου και ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.

Με κατευθυντήριες αρχές την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) και τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), ο Δήμος Πύργου και το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα θα συνεργαστούν για το βέλτιστο συμφέρον και την ευημερία των παιδιών και των νέων στην πόλη.

Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης, συλλογής δεδομένων και προγραμματικών παρεμβάσεων για παιδιά και νέους, η συνεργασία των δυο φορέων στοχεύει στην ενίσχυση της προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους και σε χώρους εκπαίδευσης, την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και παρεμβάσεις στους τομείς της καταπολέμησης της βίας κατά των παιδιών, της ισότητας των φύλων, της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της απασχολησιμότητας των νέων.