
Η Ιερά Μονή Ασκητή είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο όγκους από μάρμαρο, που σχηματίζουν τη σκέπη του ναού, ενώ παράλληλα σταγόνες νερού καταλήγουν στο έδαφος, όπου από κάποια σημεία αναβλύζει νερό. Μετά τις ανασκαφές που έγιναν στο χώρο, η μορφή άλλαξε. Δεν μπορείς να προσεγγίσεις πλέον στο νεότερο ιερό του ναού, αλλά με μια μεταλλική γέφυρα περνάς στον αναστηλωμένο σε μεγάλο βαθμό παλιό ναό που χρονολογείται αιώνες πριν στα Βυζαντινά χρόνια. Η πελώρια τρύπα που σχηματίζουν τα πετρώματα,
δίνουν μια απόκοσμη και μυστηριακή αίσθηση στο χώρο. Κάτι που σε κάνει να θες να εξερευνήσεις τα πάντα εκεί που βρίσκεσαι. Το κρησφύγετο του άγνωστου ασκητή, πιθανολογείται πως λειτούργησε και ως αρχαίο μαντείο.
Στο άνοιγµα του φαραγγιού, στο θεοσκότεινο άνοιγµα ενός πελώριου βράχου στην πρώτη σπηλιά, στηρίζεται το πέτρινο, ασβεστωµένο ναΐδριο του Ασκητή. Ασκεπές, χτισµένο από χέρια λαϊκά, µε οροφή του την τεράστια φυσική σχισµή που χωρίζει στα δύο το βράχο και εκτείνεται ως την πίσω πλευρά. Το αχνό φως της μέρας ο ήχος του «άγιου» νερού που αναβλύζει µέσα από τη γη και η λιτότητα του νεότερου ξύλινου τέµπλου – ιερού της Τιμίας Ζώνης, συνθέτουν τη µυστηριακή ατµόσφαιρα.
Η Ιερά Μονή Ασκητή γιορτάζει κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου. Η απαγόρευση που έχει τεθεί όμως για την προστασία του μνημείου και των επισκεπτών από το 2018, έχει οδηγήσει στην ματαίωση του παραδοσιακού πανηγυρίου που γίνεται κάθε χρόνο στην περιοχή.
Διεύθυνση: Γούμερο
Τηλ. Επικοινωνίας: –
E-mail: –
Πηγή: Γούμερο Ηλείας