• Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Κινούμαστε στο τρίπτυχο: Πρόληψη-διαχείριση-θεραπεία»

Η εντατικοποίηση της προσπάθειας που ξεκίνησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος για την αντιμετώπιση φαινόμενων παραβατικότητας και bullying, αποφασίστηκε από κοινού, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με φορείς και συλλόγους της πόλης στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Η αρχή θα γίνει πολύ σύντομα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του παιδιού», όπου ειδικευμένοι ψυχολόγοι θα υλοποιήσουν τα προγράμματα του Οργανισμού σε σχολικές μονάδες του Δήμου.

Άμεση ανταπόκριση είχε το κάλεσμα του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο σε φορείς και συλλόγους της πόλης για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (7/9) στο δημαρχείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την κεντρική διοίκηση του «Χαμόγελου του Παιδιού», ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος και από την τοπική δομή η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Λιακοπούλου και ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, καθώς επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πλεμμένος και Μαρίνος Αχτύπης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Μιχάλης Οικονομόπουλος, ο Αστυνόμος Χαράλαμπος Γεωργούλης, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Ηλείας π. Χαράλαμπος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο διευθυντής Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας Ανδρέας Καρατζάς, η αναπληρώτρια δ/ντρια Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Πολυξένη Κοτρέτσου, η πρόεδρος Συλλόγου Διδασκόντων Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αντωνία Μπρη, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δώρα Καλάκου, και η Ελένη Παναγιώταρου από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων.

«Με ταχύτατα αντανακλαστικά να θεραπεύσουμε το πρόβλημα»

Με δημιουργικό διάλογο, κάθε παρευρισκόμενος κατέθεσε στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος. Εκφράστηκαν προβληματισμοί τόσο για τα αίτια των φαινομένων, αλλά κυρίως για την  ανεπάρκεια συνολικά του συστήματος να δώσει λύσεις, όχι λόγω ολιγωρίας αλλά κυρίως έλλειψης υποδομών, και συμφωνήθηκε σειρά παρεμβάσεων με το «Χαμόγελο του παιδιού».

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου: «Συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους από την κεντρική αλλά και τοπική διοίκηση του Οργανισμού, πως θα ξεκινήσουμε άμεσα παρεμβάσεις με τη συνεργασία πάντα της Εκπαιδευτικής κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων. Επειδή έχουμε πρόβλημα, πρέπει να δράσουμε άμεσα με το τρίπτυχο «Πρόληψη-διαχείριση-θεραπεία».

Η εικόνα που προβλήθηκε το προηγούμενο διάστημα, πλήττει την κοινωνία αλλά και την οικονομία πολύπλευρα. Οφείλουμε να αποδείξουμε με ταχύτατα αντανακλαστικά ότι θεραπεύουμε το πρόβλημα, δημιουργούμε την προοπτική μιας κοινωνίας που δεν έχει τη βία ως τρόπο επίλυσης των διαφορών. Όπως η κοινωνία μας στο θέμα του Θύμιου έδειξε μια καλή συμπεριφορά, τώρα είναι η ευκαιρία να αφυπνιστούμε από έναν λήθαργο όπου συνυπήρχαμε με επικίνδυνους «σπόρους» βίας».

Οι τοποθετήσεις των παρισταμένων

–  Καταλυτική,  στα αποτελέσματα της σύσκεψης, ήταν η παρουσία των εκπροσώπων  του «Χαμόγελου του παιδιού» με τον κ. Λαμπρόπουλο να αναφέρεται στην εξαιρετική δράση του Οργανισμού στην Ηλεία και να θέτει τον Οργανισμό στην υπηρεσία του Δήμου ώστε να παρασχεθεί επιστημονική βοήθεια.

Ο ψυχολόγος κ. Αλεβίζος αναφέρθηκε στον σχολικό εκφοβισμό, και στα εξειδικευμένα προγράμματα που «τρέχουν» σε σχολικές μονάδες και εποπτεύονται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η πρόληψη, η αιτία και οι τρόποι διαχείρισης των φαινομένων παραβατικότητας και bullying  αναπτύχθηκαν εκτενώς και ο κάθε εκπρόσωπος φορέα και συλλόγου μετέφερε την δική του εικόνα και άποψη, βάσει εμπειριών.

Το λόγο πήρε έπειτα ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Μιχάλης Οικονομόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι: «Παρά το μειωμένο προσωπικό, εμείς έχουμε καθημερινή παρουσία με περιπολίες στην πόλη. Επίσης όπου υπάρχουν ποινικές διαστάσεις άμεσα επεμβαίνουμε και είμαστε στη διάθεσή σας για ότι επιπλέον χρειαστείτε στον τομέα της πρόληψης».

Ο Ηλίας Ξανθούλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το κενό του θεσμικού πλαισίου δεν δίνει πολλά περιθώρια λύσεων. «Όταν κάποιος κάνει μια ζημιά και ξέρει ότι δεν θα τιμωρηθεί, θα το επαναλάβει. Μετά τα τελευταία γεγονότα έχω δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα πολιτών με έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας και της αδικίας. Όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει λύσεις».

Ο πατέρας Χαράλαμπος τόνισε πως: «Ο κάθε φορέας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να περιβληθούν νομοθετικά περισσότερο οι έχοντες την κάθε θέσης, να προστατευτούν από τους φόβους τους, και να βελτιωθούν οι αποδόσεις της κάθε υπηρεσίας».

Η Εκπαιδευτική κοινότητα δίνει το «παρών»

Περί ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος έκανε λόγο ο κ. Καρατζάς τονίζοντας ότι επιβάλλεται προσοχή στα πρότυπα που προβάλλονται στα παιδιά αλλά και στα μηνύματα που στέλνει η συμπεριφορά των ενηλίκων.  Αναφέρθηκε στην ύπαρξη κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία και προγραμμάτων  κατά της βίας, συμπληρώνοντας πως: «Αν δεν λειτουργήσει ένας φορέας υπεύθυνα, όλοι οι υπόλοιποι αδρανοποιούνται».

Στο οικογενειακό περιβάλλον και πώς αυτό λειτουργεί στα παιδιά, αναφέρθηκε η κ. Μπρη σημειώνοντας πως: «Ο εκπαιδευτικός με δυσκολία μπορεί να ανατρέψει αυτό που το παιδί φέρνει από το σπίτι. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ώστε τα παιδιά να νιώσουν προστατευμένα και να μιλήσουν. Επιμένουμε ότι η πρόληψη θα βοηθήσει και στην πρόληψη πρέπει να βοηθήσουν όλοι: από τους γονείς μέχρι τον Δήμο».

Επιστημονικοί σύλλογοι και υπηρεσίες

Ο κ. Γιαννικούλης, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης όπως και της καταστολής, που όπως εξήγησε: «Δημιουργεί αντικίνητρο για επανάληψη ή μιμητισμό. Δυστυχώς υπάρχει μια ατιμωρησία και το νομικό πλαίσιο ελαστικοποιείται. Όσον αφορά την ανήλικη παραβατικότητα θα πρέπει να αναζητούνται ευθύνες και στους γονείς».

Για τη νομική καθοδήγηση μίλησε η κ. Καλάκου κάνοντας ειδική αναφορά για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. «Υπήρξε και υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα μελών του Δικηγορικού Συλλόγου που χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις και κατευθύνουμε τους ανθρώπους να κινηθούν σωστά νομικά. Επιπλέον, υπάρχει ο θεσμός της νομικής βοήθειας για ευάλωτες οικονομικά ομάδες».

Η κ. Παναγιώταρου με τη σειρά της εξήγησε το ρόλο της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, η οποία ξεκινά από τη στιγμή που θα σχηματιστεί μια δικογραφία για τον ανήλικο ή με διάταξη ανακριτή, κι ακολουθούν συναντήσεις με την οικογένειά του παιδιού.