
Στιγμές από την ένδοξη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας φιλοξενούνται στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο, μέσα από τη σπάνια έκθεση «Μεθ’ Ορμής Ακάθεκτου». Η έκθεση πραγματοποιείται με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Πύργου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού και το Παράρτημα Ηλείας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 1η Νοεμβρίου.


Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, παρουσία εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, πολιτικών, αποστράτων αξιωματικών και φορέων. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στους σημαντικότερους σταθμούς της ναυτικής μας ιστορίας, από την Επανάσταση του 1821 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα και ιστορικά κειμήλια.


Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, υπογράμμισε τη διαχρονική προσφορά των ναυτικών μας δυνάμεων, σημειώνοντας πως «το Πολεμικό Ναυτικό υπήρξε πρωταγωνιστής σε όλες τις μάχες για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας», ενώ πρόσθεσε ότι «προστατεύει τη θάλασσα — έναν χώρο που έκανε την Ελλάδα παρούσα σε όλο τον κόσμο».


Για το περιεχόμενο και τη δομή της έκθεσης μίλησε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, Πλοίαρχος Π.Ν. Σπύρος Γιαννόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΝ Ηλείας Πλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Διαμαντόπουλος. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Δημοσιογράφος Γιώργος Μαρκόπουλος.



Η έκθεση απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε σχολικές μονάδες της περιοχής, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για όλους τους επισκέπτες. Για όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν, το ωράριο λειτουργίας διαμορφώνεται από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή τις πρωινές ώρες 09:00 – 13:00 και τις απογευματινές 17:30 – 19:30, ενώ το Σαββατοκύριακο οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές από τις 10:00 έως τις 13:00 το πρωί και από τις 17:30 έως τις 19:30 το απόγευμα.

