ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Αγαπητοί συνδημότες κι επισκέπτες,

Σας καλωσορίζω στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πύργου, της πρωτεύουσας του νομού Ηλείας, της γης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως δημοτική αρχή, προσπαθούμε κάθε μέρα από την αρχή της θητείας μας να κάνουμε την πόλη του Πύργου καλύτερη, να βελτιώσουμε τις υποδομές, την καθημερινότητα των πολιτών, να δώσουμε μια αναπτυξιακή ώθηση, να αναδείξουμε την πλούσια ιστορία μας καθώς και των Δημοτικών Διαμερισμάτων μας, την δύναμη αυτού του τόπου στον πρωτογενή τομέα, με το ελαιόλαδο, το κρασί, τα κηπευτικά, τα φρούτα και πλήθος άλλων προϊόντων.

Ζούμε σε έναν τόπο που έχει τεράστιες δυνατότητες, έναν τόπο προικισμένο από τον Θεό και την Φύση. Κατοικημένο από τα χρόνια της αρχαιότητας, καθώς πλησίον του σημερινού Πύργου υπήρχε η αρχαία πόλη των Λετρίνων και το λιμάνι της Αρχαίας Φειάς, εκεί όπου έφταναν μέσω θαλάσσης οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, του  μυθικού Αλφειού ποταμού, των βυζαντινών μοναστηριών και των ιστορικών τοποθεσιών.

Στην πόλη που στις 23 Απριλίου του 1821,έγινε η πρώτη μάχη, η μάχη του Πύργου, ανάμεσα στους Πυργιώτες αγωνιστές και του Λαλαίους Τούρκους, μια ένδοξη στιγμή για την Ελλάδα που αγωνιζόταν για την απελευθέρωσή της από τον Τουρκικό ζυγό.

Στον τόπο που το λιμάνι Κατακόλου υποδέχεται δεκάδες κρουαζιερόπλοια και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο,μια από τις σημαντικότερες τουριστικές πύλες της χώρας.

Στην πόλη που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Τάκης Σινόπουλος, ο Τάκης Δόξας, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Παύλος Μάτεσις, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, ο Διονύσιος Κόκκινος κ.α.

Στην πόλη με τον πρώτο σιδηροδρομικό σταθμό που λειτούργησε μετά την Αθήνα στα 1882, μεταφέροντας από τον Πύργο στο Κατάκολο την σταφίδα, «τον μαύρο χρυσό» της εποχής εκείνης. Το προϊόν που αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για να αναπτυχθεί η πόλη, να αποκτήσει πλούσια νεοκλασικά κτίρια, να ανθήσει το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα, η πνευματική και πολιτιστική ζωή.

Η πόλη του Τσίλλερ, με το θέατρο Απόλλων, την Δημοτική Αγορά και σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, το Μανωλοπούλειο νοσοκομείο και τον Άγιο Αθανάσιο.

Όλα αυτά που συνθέτουν την πόλη του Πύργου, μας υποχρεώνουν να γίνουμε αντάξιοι συνεχιστές αυτών που δημιούργησαν μια πόλη δυναμική και ζωντανή, που κάπου στο πέρασμα των χρόνων έχασε αυτή την αίγλη. Στην τετραετία που διανύουμε έχουμε ως στόχο να διορθώσουμε πολλά από τα λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια πόλη του μέλλοντος.

Ελπίζω ότι κάθε μέρα που περνά, πόλη και δημοτικά διαμερίσματα θα βλέπουν ότι προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό. Κι ελπίζω ότι οι επισκέπτες θα φεύγουν με την επιθυμία να επισκεφθούν ξανά τον δήμο Πύργου, με όλα όσα έχει να προσφέρει, πάντα με τις καλύτερες αναμνήσεις.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

Δήμαρχος Πύργου