• Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Πάγια δέσμευσή μας η διαφάνεια»

Διαχειριστικό έλεγχο από Ορκωτούς Ελεγκτές-Λογιστές τόσο στον Δήμο Πύργο όσο και στα Νομικά του Πρόσωπα, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1/3/2022 ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Για το θέμα αυτό, παρέθεσε Συνέντευξη Τύπου όπου εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση και την υλοποίηση της όλης διαδικασίας.

«Ήταν κορυφαία δέσμευσή μας πριν τις εκλογές ότι η πολιτική μας θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, καθαρότητα και νομιμότητα. Και αυτό πράττουμε. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος, γιατί έχουμε και εμείς δύο χρόνια “δείγματα γραφής”, ώστε να συγκριθούμε και να κριθούμε με τα προηγούμενα χρόνια.  Θα ζητήσω να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και στον Δήμο Πύργου και σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα από το 2011 μέχρι και σήμερα. Αφορά και τη δική μας θητεία, για να είμαστε δίκαιοι».

Ο διαχειριστικός έλεγχος θα γίνει στον Δήμο Πύργου και στα Νομικά Πρόσωπα: ΔΕΥΑΠ, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ΔΗΚΕΠ, Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΔΟΠΠ, με ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές και η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπει ο νόμος. Ο διαχειριστικός έλεγχος περιλαμβάνει έλεγχο συμβάσεων, πληρωμών, τιμολογίων, κ.α.

«Γίνεται ένας εις βάθος έλεγχος και δεν περιορίζεται σε απλά λογιστικά στοιχεία. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει πολύ, γιατί δυστυχώς οι θητείες των τελευταίων δεκαετιών είναι γεμάτες από δικογραφίες και κακουργήματα! Κι ακόμη κάποιες δικογραφίες με κακουργηματική πράξη είναι σε εξέλιξη! Άρα πρέπει να ξέρουμε τί έχει γίνει, να έχουμε μια εικόνα και να λειτουργεί αποτρεπτικά αυτός ο έλεγχος σε όποιον σκέφτεται ή νομίζει ότι μπορεί να είναι επιπόλαιος με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος» τονίζει ο δήμαρχος Πύργου.

Ο εσωτερικός έλεγχος δεν είχε κολακευτικά ευρήματα…

Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε στον Δήμο Πύργου, υπογραμμίζοντας ότι τα ευρήματα δεν ήταν κολακευτικά. «Είμαστε από τους πρώτους Δήμους που πήραμε Ορκωτό ελεγκτή πιστοποιημένο από το Υπουργείο Εσωτερικών να διεξάγει τον εσωτερικό έλεγχο. Έναν υποχρεωτικό από το νόμο έλεγχο, που δεν μπορούσε να γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου – καθώς δεν περιλαμβάνεται τέτοια υπηρεσία στον ΟΕΥ – και ούτε υπάλληλοί μας έχουν πιστοποιηθεί από κάποιες μετεκπαιδευτικές διαδικασίες για να κάνουν εσωτερικό έλεγχο. Θα παρουσιάσουμε τα ευρήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και δυστυχώς δεν είναι …κολακευτικά!

Όλα αυτά μπορεί να θίγουν και κάποιες κακές νοοτροπίες. Γιατί μπορεί αποσπασματικά κάποιοι να αντιδρούν, αλλά και η κοινωνία δεν είναι ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες του δημαρχείου. Βεβαίως έχουμε ελλείψεις, αυτό υφίσταται, αλλά δεν είναι πάντα αυτό το πρόβλημα. Το να υπάρχει δυστροπία, κακή συμπεριφορά, άγνοια νόμου και να διορθώνονται λάθη είναι θέμα ευθυνών!

Επίσης προσπαθούμε στη θητεία μας να είμαστε – και είμαστε – νόμιμοι και ο εσωτερικός έλεγχος το αποδεικνύει. Με κάποιες υποθέσεις που θέλησαν ορισμένοι  να δημιουργήσουν κλίμα δήθεν παρανομίας, εμείς προσφύγαμε στα ανώτερα ελεγκτικά δικαστικά όργανα και δικαιωθήκαμε απόλυτα. Καλούμε λοιπόν όλους τους Δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν τον διαχειριστικό έλεγχο.

Θα μπορούσε κάποιος να πει, να απευθυνθούμε σε δημόσιες δομές ελέγχου, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος διάφορων…παρενεργειών. Όπως, να μπλοκάρει εντελώς η λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας, όπως άλλωστε έγινε στο παρελθόν με αυτό που υπέστη όλη η αγορά της πόλης.

Εμείς ακολουθούμε τη νομιμότητα όπως έχουν πράξει και άλλοι Δήμοι. Όπως έκανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στα Τρίκαλα, αλλά και άλλοι Δήμοι στη χώρα».