«Βάραγκας 2021»: Με έμφαση στην πολιτιστική φυσιογνωμία το ιστορικό πανηγύρι

Ανοίγει την Τρίτη (21/9) η αυλαία του τριήμερου πανηγυριού στο Βάραγκα με κύριο στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, τον καταλυτικό ρόλο της σταφίδας στην οικονομική ανάπτυξη και διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού, αλλά και την παρουσίαση όλων εκείνων των «ξεχασμένων» εθίμων και εικόνων που πρωταγωνιστούσαν τον περασμένο αιώνα.  

Το πανηγύρι στο Βάραγκα αλλάζει φέτος φυσιογνωμία και προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στο παρελθόν! Ο Δήμος Πύργου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία, έθιμα και παραδόσεις μιας άλλης εποχής διοργανώνει με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του πανηγυριού ένα τριήμερο πρόγραμμα με ομιλίες, εκθέσεις τοπικών προϊόντων, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, το καθιερωμένο λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι, αλλά και πολλές δράσεις για τα παιδιά.

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, «Το πανηγύρι στο Βάραγκα επιστρέφει με άλλη φυσιογνωμία. Θέλουμε να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ο ρόλος που έπαιξε η σταφίδα στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά κι όλα τα λαογραφικά εκείνα στοιχεία που διαμόρφωσαν την τελική εικόνα. Στοιχεία που σήμερα μπορεί να είναι ξεχασμένα, αλλά οφείλουμε να τα διατηρήσουμε ζωντανά στη μνήμη μας και να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Το πανηγύρι διοργανώνει ο Δήμος Πύργου, η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και ο Γραφείο Εθελοντισμού, σε συνεργασία με τους προέδρους των Τ.Κ. και τοπικούς φορείς, από τις 21 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Τρεις ημέρες παράδοση και ψυχαγωγία

Τα εγκαίνια του πανηγυριού θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 21/9 στις 20.00 με τον καθιερωμένο αγιασμό και τον χαιρετισμό του δημάρχου Πύργου.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες του προέδρου της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη για το ρόλο των τοπικών προϊόντων και των αγροτών στην περιοχή, ενώ ο ιστορικός-οικονομολόγος Διονύσης Τραμπαδώρος θα μιλήσει για την οικονομική και πολιτισμική διάσταση της σταφίδας σε όλη την περιοχή. Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης και εκπρόσωπος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας. Οι ομιλίες θα εμπλουτιστούν με οπτικοακουστικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα, άλογα από την Πηνεία και την Ανδραβίδα με τους αναβάτες τους θα βρίσκονται στο χώρο και θα προσφέρουν ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα.

Την Τετάρτη 22/9 ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 23/9 με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη.

Επίσης ο χορευτικός όμιλος Γουμέρου «Αγία Παρασκευή» και  ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος Αμαλιάδας «Άγιος Ιωάννης» θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Υπαίθριο λαογραφικό μουσείο

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του πανηγυριού, θα στηθεί ένα υπαίθριο λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα και μηχανήματα που βοηθούσαν στον τρύγο, αλλά και οτιδήποτε άλλο θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Όλα αυτά τα αντικείμενα έχουν συγκεντρωθεί μετά από προσφορές κατοίκων των γύρω τοπικών κοινοτήτων που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό έσπευσαν να βοηθήσουν στην οργάνωση του πανηγυριού.

Τέλος, ο Δήμος Πύργου ενημερώνει ότι θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας για τον covid.