Δήμος Πύργου: Απεμπλοκή μεγάλων έργων

Το 2021 προβλέπεται να είναι έτος πολλών έργων για τον Δήμο Πύργου, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με τον ίδιο να προσθέτει πως ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί και δημοπρατηθεί έργα με ύψος προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά από αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, υπεγράφησαν οριστικές εγκρίσεις επιπλέον έργων ύψους 1,6 εκατ. ευρώ για τον Δήμο Πύργου.

«Τα έργα αυτά που θα δημοπρατηθούν εντός του έτους, αφορούν οδοποιΐα εντός του Πύργου, αλλά και έργα αποχέτευσης και οδοποιΐας στις κοινότητες, καθώς επίσης έργο και συμπληρωματικές εργασίες στο πολιτιστικό κέντρο Γουμέρου», τονίζει ο κ. Αντωνακόπουλος.

Απεμπλοκή από ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών…

Όσον αφορά τα έργα που σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν στα πλαίσια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Πύργου, ορισμένα εκτελούνται (π.χ. οδοποιία στις κοινότητες Κορυφή, Καρυά), άλλα έχουν ήδη ανατεθεί (π.χ. δρόμος προς Λατομείο Ελαιώνα), που έχουν όλα ανατεθεί σε τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες. Υπάρχουν και άλλα που έχουν «κολλήσει» σε επιτροπές, μετά από προσφυγές…

Ο Δήμαρχος Πύργου διευκρινίζει ότι «Δυστυχώς, κι ενώ υπηρεσίες του Κράτους με έγγραφά τους όπως η Διεύθυνση Τροχαίας Πύργου, επιβεβαιώνουν την άκρως επικίνδυνη κατάσταση και το επείγον της διόρθωσης βλαβών του οδικού δικτύου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συνδετήρια οδό των δρόμων Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου – Κυπαρισσίας, υπάρχουν καθυστερήσεις. Αυτά τα κριτήρια είχαν οδηγήσει το περασμένο καλοκαίρι την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, να προωθηθεί ώστε κατασκευασθεί ο δρόμος με την ταχεία διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Διαδικασία που προβλέπεται από την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης που τελεί ο Δήμος μας, μέχρι τον Μάιο του 2021, λόγω πλημμυρών και πυρκαγιών. Το έργο αυτό θα δημοπρατηθεί και η διαδικασία ολοκλήρωσης θα απαιτήσει τουλάχιστον άλλους 6 μήνες. Ενώ αν δεν υπήρχαν προσφυγές ήδη θα είμαστε σε φάση υλοποίησης του έργου»…

«Όσον αφορά το μεγάλο έργο Αγροτικής οδοποιΐας, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ, το οποίο -λόγω ύψους προϋπολογισμού- ελέγχθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκρίθηκε και πήραμε εντολή υπογραφής σύμβασης. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι απόφαση οριστική και υπερισχύει όλων των Διοικητικών οργάνων. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, δεν υπογράψαμε σύμβαση ανάθεσης, στον ανάδοχο που ανέδειξε, μέσω διαπραγμάτευσης, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου», συμπλήρωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Πύργου δήλωσε πως: «Μας ενδιαφέρει η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών, όπου μας την μεταφέρουν και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων εγγράφως και γι’ αυτό πρότειναν άμεσα διαδικασία Διαπραγμάτευσης, όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου προβλέπει. Κάποιοι που γνωρίζουν καλά τη συγκεκριμένη νόμιμη διαδικασία, γιατί την είχαν χρησιμοποιήσει πολλάκις στο παρελθόν, σχολίασαν αρνητικά την έκπτωση 5%… Όμως γνωρίζουν όλοι οι σχετιζόμενοι με έργα, ότι στις διαδικασίες Διαπραγμάτευσης οι εκπτώσεις διαχρονικά, πανελλαδικά κινούνται στο 5-7%. Αποδεικνύεται από το παρελθόν στον Δήμο Πύργου (για παράδειγμα έργο Αποχέτευσης οδός Ερυθρού Σταυρού κ.τ.λ.), αλλά και σε πλήθος περιπτώσεων σε όλη τη χώρα. Επειδή, όμως, άνοιξε κύκλος με ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επειδή σκόπιμα δεν υπογράψαμε καμία σύμβαση – ενώ νόμιμα δυνάμεθα- επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος, επειδή εμείς έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, εξετάζουμε πλέον σοβαρά την ακύρωση της διαδικασίας. Ενώ θα μπορούσαν από τον Νοέμβριο να εκτελούνται έργα, η απρόσφορη γραφειοκρατική εμπλοκή, μεταβιβάζει το έργο στις καλένδες. Αναλαμβάνουμε λοιπόν πρωτοβουλία άμεσης απεμπλοκής και διασφάλισης εκτέλεσης του έργου».

Έργα που ξεκινούν το 2021

Ο Δήμαρχος Πύργου, τέλος, έκανε αναφορά στα έργα που ολοκληρώνονται, σε αυτά που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα αλλά και σε αυτά που θα συμβασιοποιηθούν και είναι (αναφέρεται και το ύψος προϋπολογισμού):

Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Πύργου, 2,5 εκατ. ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Βελτίωση προσβάσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, 753.000 ευρώ, προς δημοπράτηση..

Δρόμος Καράτουλα – Ώλενα, 400.000 ευρώ, ολοκλήρωση.

Πεζογέφυρα Σκαφιδιάς, 350.000 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Ανάπλαση οδού 28ης Οκτωβρίου, 770.000 ευρώ, προς δημοπράτηση.

Ανάπλαση Αγίας Βαρβάρας, Αθλητικό κέντρο, Πύργος, 570.000 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Ανάπλαση οδού Κολοκοτρώνη (Πύργος), 360.000 ευρώ, προς συμβασιοποίηση.

Ανάπλαση οδού Καταραχίου 3,5 εκατ. ευρώ προς δημοπράτηση (άμεσα οριστική ένταξη).

Αγορά mini bus, 855.000 ευρώ, άμεση εντολή δημοπράτησης.

Συνδετήριος δρόμος οδού Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας και οδού Πύργου – Κυπαρισίας, 180.000 ευρώ.

Δήμος Βώλακος – οδοποιία, 150.000 ευρώ, προς δημοπράτηση

Κλειστό Στάδιο Πύργου, οριστική ένταξη δημοπράτησης, 600.000 ευρώ.

ΔΕΥΑΠ – ΕΡΓΑ:

Εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης – Συνεχιζόμενο, 1.800.000 ευρώ.

Αποχέτευση Λαστέικα – περιοχή Νοσοκομείου – 2.400.000 ευρώ, δημοπράτηση

Επέκταση Βιολογικού Πύργου 2.250.000 ευρώ, δημοπράτηση.

Τα νέα έργα ύψους 1.600.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο θα μεταμορφωθεί λοιπόν ο Δήμος Πύργου τους επόμενους μήνες, καθώς το 2021 έχει ήδη προγραμματιστεί ως χρονιά μεγάλων και συνεχών έργων. Μάλιστα λίγο πριν την εκπνοή του προηγούμενου έτους, ένας πρωτοχρονιάτικος «μποναμάς» ύψους 1.600.000 ευρώ έρχεται να προστεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνοντας την χρηματοδότηση δύο νέων και σημαντικών έργων.

Συγκεκριμένα, το καλό νέο που φέρει την υπογραφή του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, με τη λήξη του 2020, ήταν η ένταξη στην Σ.Α.Ε.Π. 401 (Ταμείο Μολυβιάτη), με το πρώτο έργο να αφορά στις “Παρεμβάσεις στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Πύργου” προϋπολογισμού 1.222.496,80 ευρώ και το δεύτερο στην “Κατασκευή υποδομών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στην Τ.Κ. Γουμέρου του Δήμου Πύργου” προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

«Παρεμβάσεις στις Υποδομές των Πυρόπληκτων Περιοχών του Δήμου Πύργου»

Έργα Οδοποιίας

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν παρεμβάσεις είναι:

-Η οδός Καταραχίου (αποκατάσταση 3 χλμ δρόμου από τη διασταύρωση προς Σπιάντζα έως τη διασταύρωση προς Μούτελη, ενός δρόμου ο οποίος ουδέποτε αποκαταστάθηκε, παρόλο το γεγονός ότι φέρει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο τόσο κατά τη θερινή περίοδο, όσο και κατά τη χειμερινή, διότι εξυπηρετεί πέραν των παραθεριστών της θερινής περιόδου και τους καλλιεργητές κατά τους χειμερινούς μήνες).

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή Καβασιλάκια Πύργου.

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή Καταράχι Πύργου.

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή Τραγανό Πύργου.

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή Κεραμιδιά Πρασίνου.

-Τμήμα δρόμου στην περιοχή Ροζέικα Αμπελώνα.

-Τμήματα της οδού που οδηγεί στην περιοχή Κατσικάρι Πύργου και συγκεκριμένα οι τρεις διασταυρώσεις. Ένας δρόμος ο οποίος δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φορτίο και ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρξε παρέμβαση αποκατάστασης του.

-Ο κόμβος της οδού Παπαγεωργίου με την Διονύσου και με την Αγίου Γεωργίου. Η παρέμβαση θα γίνει στα δυο σημεία που παρουσιάζουν μεγάλη φθορά και θα παρακινήσει όλο και περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιούν το δρόμο με άμεση συνέπεια και την αποφόρτιση του κέντρου της πόλης.

-Τμήματα οδού εντός του αστικού ιστού της Τ.Κ. Λαστείκων (η παρέμβαση στα οποία αποτελούσε χρόνιο αίτημα της τοπικής αρχής αλλά και της τοπικής κοινωνίας).

Έργα Αποχέτευσης

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν παρεμβάσεις είναι:

-Η Τ.Κ. Ωλένης (τμήμα δικτύου ομβρίων υδάτων εντός αστικού ιστού φραγμένο και σπασμένο)

-Η Τ.Κ. Αγίας Άννας (τμήμα δικτύου ομβρίων υδάτων εντός αστικού ιστού φραγμένο και σπασμένο)

-Η περιοχή Ανθόπυργος Πύργου (ολική αντικατάσταση οχετού)

-Η περιοχή Γεράμπελα Λαμπετίου Πύργου (σε οχετό ομβρίων υδάτων)

Έργα αντιμετώπισης Κατολισθητικών φαινομένων

Οι περιοχές που θα εκτελεστούν παρεμβάσεις είναι:

Η Τ.Κ. Αγίας Άννας (εντός οικιστικού ιστού)

Η Τ.Κ. Λαστείκων (στην περιοχή Ντόμπρινο)

«Κατασκευή Υποδομών Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων στην Τοπική Κοινότητα Γουμέρου Δ. Πύργου»

Αφορά τη λειτουργική ολοκλήρωση της υφιστάμενης υποδομής του Κέντρου Δημιουργικής Φιλοξενίας, με την κατασκευή κτηρίου περιβαλλοντικών δράσεων. Που θα περιλαμβάνει, ενιαίο χώρο εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων με τη διαμόρφωση σκηνής, χώρο υγιεινής και υπόγειο χώρο. Με το σχεδιασμό του νέου κτηρίου να συμβάλει στην οργάνωση του δομημένου χώρου και του υπαίθριου χώρου εκδηλώσεων, με άνοιγμα του μετώπου προς τη θέα του τοπίου.

• Γ. Αργυρόπουλος: «Είμαστε έτοιμοι για δημοπρατήσεις»

“Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτές τις μελέτες, που έχουν την έγκριση κατ’ αρχήν της Διαχειριστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στην έγκριση και παράδοση των φακέλων στο Υπουργείο Ανάπτυξης” δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος.

“Είμαστε έτοιμοι πλέον να δημοπρατήσουμε αυτά τα έργα. Η οδηγία που έχει δοθεί από τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, είναι να τεθούν σε προτεραιότητα, και πιστεύουμε ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 θα δημοπρατηθούν. Παράλληλα, μέσα στο χρόνο δημοπρατούμε και μια σειρά άλλων έργων που είναι σίγουρο ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συνδημοτών μας και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα που χρονίζουν σε όλες τις τοπικές κοινότητες”.