Δ. Πύργου: Ζητείται ρύθμιση οφειλών δημοτών προς ΟΤΑ και παράταση δήλωσης διόρθωσης εμβαδών ακινήτων

Αίτημα για παράταση της προθεσμίας δήλωσης διόρθωσης των εμβαδών ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ καθώς και ρύθμισης οφειλών δημοτών προς τους ΟΤΑ, κατατέθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Πύργου, Δημήτρη Μεσσαλά.

Ήδη διαβιβάστηκε προς τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών (με κοινοποίηση και προς την ΚΕΔΕ).   

Στο σχετικό κείμενο του αιτήματος, ο κ. Μεσσαλάς αναφέρει:

«Η παρατεταμένη και πρωτοφανή πανδημία που πλήττει την χώρα µας έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, τη μεγάλη και αιφνίδια μείωση των εισοδημάτων, την έλλειψη ρευστότητας και έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς πολίτες και επαγγελματίες στην περιοχή μας, που αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο μας.

Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η ύπαρξη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να δοθεί η δυνατότητα αφενός παράτασης της προθεσμίας δήλωσης διόρθωσης των εμβαδών ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ που έληξε την 30η Σεπτεμβρίου 2020 και αφετέρου ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους δήμους.

Είναι γνωστό ότι, οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις που αφορούν τα έσοδα   των ΟΤΑ, προβλέπουν την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων, που ανέρχονται στο διπλάσιο του αναλογούντος τέλους.

  Οι υπόχρεοι οφειλών  στον Δήμο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια για οποιαδήποτε επαγγελματική τους δραστηριότητα, αφού  προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής αδειών από Δήμους είναι η μη ύπαρξη, εις βάρους του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτούς, σύμφωνα  με τη κείμενη νομοθεσία.

       Στις αντίξοες συνθήκες των καιρών, όπου οι Δήμοι καλούνται να ανταποκριθούν σε ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις, η αύξηση των εσόδων τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η είσπραξη τους επιτακτική. Παράλειψη είσπραξης δύναται να επιφέρει καταλογισμό και τις λοιπές προβλεπόμενες, από τη νομοθεσία κυρώσεις και ποινές.

    Είναι ανάγκη να διευκολυνθούν από την Πολιτεία οι οφειλέτες, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, παρέχοντάς τους τις αναγκαίες διευκολύνσεις.

      Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να παλεύουμε για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, αλλά και για την απρόσκοπτη  λειτουργία του Δήμου, θέτοντας σε προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική στήριξης των δημοτών μας  και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, μετά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί εντός του 2020.

         H θεσμοθέτηση της παράτασης προθεσμίας δήλωσης διόρθωσης των εμβαδών ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ η οποία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και της ρύθμισης οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις είναι επιτακτική κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

        Θα αντιμετωπίσει αφενός το ζήτημα της αδυναμίας πολλών δημοτών μας  που λόγω Covid -19 δεν πρόλαβαν να δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους  (ήδη οι δηλώσεις τόσο μέσω της πλατφόρμας όσο και απευθείας στο Δήμο μας έχουν ξεπεράσει τις 13.000) και αφετέρου την αδυναμία τους  να εκπληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους προς τους ΟΤΑ, που αυξάνονται λόγω και των  ποσών που βεβαιώνονται  από τα αδήλωτα τετραγωνικά και δημιουργούν νέα γενιά οφειλών στους Δήμους. 

     Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτό να αποκτήσουν ρευστότητα τα ταμεία των δήμων και να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία τους αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί διέξοδο στους δημότες σε μία τόσο δύσκολη περίοδο.

     Θα διευκολυνθούν οι πολίτες μας και οι επιχειρήσεις που είναι λαβωμένες από την κρίση και με ορατό τον κίνδυνο για πολλαπλά «λουκέτα» στην αγορά , στην εξόφληση των οφειλών τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν σε 12 ή 24 δόσεις της ταμειακής διευκόλυνσης».                                                                                         

 

Με εκτίμηση

Μεσσαλάς Δημήτριος

Αντιδήμαρχος  Οικονομικών Υπηρεσιών