τηλ.2621362427 | Πλατεία Σ.Καράγιωργα ΤΚ 271 31 | dpyrgou[at]yahoo.gr    

Παρουσίαση του έργου της ΔΕΥΑ Πύργου «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας».

Δημιουργία: 05/16/2019 - 17:26

Την Τετάρτη 15/5/2019 στα γραφεία της ΔΕΥΑ Πύργου παρουσιάστηκε το έργο με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης Πύργου Ηλείας».

Δηλώσεις Δημάρχου Πύργου Γαβριήλ Λιατσή:

 «Στο κέντρο επιχειρήσεων ΔΕΥΑΠ, έχει επιλεγεί σωστά ένας υπόγειος χώρος όπου μέσα στις οθόνες των υπολογιστών, είναι η απόληξη του μεγαλυτέρου έργου που έχει σχέση με διαχείριση νερού, του μεγαλύτερου ίσως της Ελλάδος στο συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για έργο με τεχνολογία υψηλότατου επιπέδου που περιλαμβάνει και 2η φάση με μια άλλη μελέτη που υποβάλαμε και έχει σχέση με ένα γεωραντάρ, όπου θα μπορούμε να κάνουμε μια αξονική απεικόνιση που θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να γίνεται και τηλεμέτρηση. Δηλαδή να περνάμε έξω από τα σπίτια και να μετράμε την κατανάλωση νερού. 

Είμαι πολύ χαρούμενος, ικανοποιημένος και υπερήφανος διότι επί των ημερών μου τελειώνει το μεγαλύτερο έργο που έχει σχέση με την ύδρευση και που αναδεικνύει τα έργα που προηγήθηκαν το 2002 και το 2006. Υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία, ανεξάρτητα του ποιος θα διοικεί το δήμο, αφού η ΔΕΥΑΠ θα είναι τόσο καλά οργανωμένη ώστε να αντέχει σε οικονομικούς κραδασμούς. Ο δήμος κατά κύριο λόγο διαχειρίζεται αγαθά που χωρίς αυτά η πόλη δε μπορεί να ζήσει. Είναι φυσικές ανάγκες και είναι το νερό, η καθαριότητα και ο δημόσιος φωτισμός. Και το 1999 όταν ανέλαβα το κυριότερο πρόβλημα ήταν το νερό, αφού είχαν προστεθεί οι Κοινότητες στο δήμο. Στα 13 χρόνια που ήμουν δήμαρχος ευτύχησα να βρω μπροστά μου τεράστιες δυσκολίες τις οποίες αντιμετώπισα με τη δυνατότητα που είχα να μανατζάρω το σύστημα και να παίρνω τις γνώσεις του προσωπικού».

Δηλώσεις Προέδρου ΔΕΥΑ Πύργου  Γ. Ανδριόλα:

«Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους αλλά και στο ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, για την συνεργασία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ είχαμε την αμέριστη στήριξη του δημάρχου και όλου του δημοτικού συμβουλίου. Όταν ανέλαβα το Σεπτέμβριο του 2015 αντιλήφθηκα αμέσως ότι είχα να κάνω με ένα οργανισμό που θα μπορούσα να πάρω τα μέγιστα που ακόμα δεν είχε αποδώσει. Και το τεχνικό και το διοικητικό τμήμα αφιέρωσαν πολλές ώρες για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης.

 Η ΔΕΥΑΠ είναι, πλέον, μια έξυπνη επιχείρηση που χρησιμοποιεί τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες, εκσυγχρόνισε τις υποδομές για να μην αντιμετωπίζει τα προβλήματα του παρελθόντος. Από τα τέλη του Φεβρουαρίου που λειτουργεί το σύστημα δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως δεν θα παρουσιαστεί κάτι στην πορεία αφού το δίκτυο είναι παλιό.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι του έργου όπου ουσιαστικά μπορούμε να διαχειριζόμαστε την πίεση του νερού με τηλεδιαχείριση από το Κέντρο Ελέγχου και από τους τοπικούς σταθμούς στους οποίους μπορούμε να παρεμβαίνουμε, με αποτέλεσμα όταν βλέπουμε ότι δεν απαιτείται μεγάλη κατανάλωση να μπορούμε να χαμηλώνουμε τη πίεση για να μην έχουμε θραύσεις των αγωγών. Το πιο βασικό είναι ότι αρχίζει το σύστημα να αποκτά μνήμη καθώς καταγράφει δεδομένα και θα μπορεί να αναλαμβάνει από μόνο του ανάλογα τις ανάγκες και να κινείται αναλόγως. Θα αντιλαμβάνεται από μόνο του δηλαδή ότι του Αγίου Χαραλάμπους ή την 25η Μαρτίου, Χριστούγεννα ή Πάσχα, θα υπάρχει αυξημένη κατανάλωση και θα κάνει αυτοδιαχείριση».

Σήμερα  κιόλας κατά σύμπτωση, μας ήρθε και η κοινοποίηση πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εγκρίνει τη δεύτερη φάση του συγκεκριμένου έργου δημιουργώντας ένα από τα πιο σύγχρονα δίκτυα διαχείρισης ύδατος πανελλαδικά. Και για το μέγεθος της ΔΕΥΑΠ μπορεί να είμαστε και πρωτοπόροι. Θα αντικατασταθούν οι υπάρχουσες βάνες με ηλεκτρονικές, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί μετρητές όπως και ειδικό μηχάνημα γεωραντάρ που θα σκανάρει όλο το υπόγειο δίκτυο και θα έχουμε πραγματική εικόνα των αγωγών, του βάθους τους και του μεγέθους τους, κάτι εξόχως σημαντικό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Προχωράμε στη δημοπράτηση, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος. Θεωρώ πως το θέμα ύδρευση για τον Πύργο έχει ολοκληρωθεί… από κει και πέρα πρέπει να ασχοληθούμε με την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό που είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ΔΕΥΑΠ».

Τέλος εκπρόσωποι της ανάδοχου εταιρείας παρουσίασαν το έργο απαντώντας στις ερωτήσεις που  τεθήκαν.