Συνάντηση Δημάρχου Πύργου με τον Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων δήλωσε: «Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες της Ηλείας είναι να έχουν μια σύγχρονη μονάδα με χαμηλό κόστος. Εμείς το 2018 είχαμε παρέμβει στη δημόσια και θεσμική συζήτηση για να κατεβάσουμε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα.

Αυτό ήταν αίτημα όλης της Αυτοδιοίκησης γιατί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι το κατώφλι που πληρώνει ο πολίτης και ο δήμος, άρα έπρεπε να κατέβει γιατί θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος για τους πολίτες.

Αυτό το εξασφαλίσαμε και έχουμε εξασφαλίσει από την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα να αφαιρείται η ανακύκλωση που θα πετυχαίνει ο κάτοικος της Ηλείας. Άρα πρώτο ζήτημα για μας είναι η γρήγορη κατασκευή τη μονάδας.

Θα χρηματοδοτήσουμε λοιπόν, μέχρι το τέλος του χρόνου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μια Μονάδα Ανακύκλωσης για την Ηλεία για να συνεχίσει η καλή προσπάθεια  η οποία έχει γίνει.

Πρέπει να πω ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών εμείς και ως διοίκηση και ως αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικούμε όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό.

Καταλαβαίνω τις δύσκολες συνθήκες, το κόστος μεταφοράς, τα αδιέξοδα που δημιουργούνται πολλές φορές με τα οχήματα αλλά θέλω να πω και στους πολίτες και στην αυτοδιοίκηση του Νομού να μην περιμένουν πότε θα γίνει η Μονάδα, να κρατάνε το δείκτη ανακύκλωσης υψηλό».

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως θα προχωρήσουν και σε άλλα είδη διαχείρισης απορριμμάτων με ταυτόχρονα χρηματοδότηση του Δήμου. Για απορριμματοφόρα και κάδους. «Συζητήσαμε για την πρωτοβουλία που θα πάρουμε ως κυβέρνηση μέχρι το τέλος 2018 να υπάρχει χρηματοδότηση για όλους τους δήμους και μέσα από τα ΠΕΠ για τους καφέ κάδους, τους κάδους των οργανικών και απορριμματοφόρα για αυτούς.

Άρα επειδή υπάρχει και ανάγκη για εξοπλισμό στο δήμο, θα υπάρχει χρηματοδότηση για απορριμματοφόρα τύπου μύλου, περιστροφικά δηλαδή και για αντίστοιχους κάδους ώστε να μεταφέρονται χωριστά στη Μονάδα για κομποστοποιήση απευθείας για οργανικά λιπάσματα, και έτσι να μειώνεται το κόστος διαχείρισης».

Ο  κ. Φάμελλος, σχετικά με το Ποτόκι τόνισε ότι αξιολογούν τις δυνατότητες που υπάρχουν. «Χρειάζονται μια σοβαρή επιστημονική μελέτη την οποία να εμπιστεύεται η αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι. Θα ξεκινήσουμε αυτή την κοινή πρωτοβουλία και θα δούμε τη μελέτη αποκατάστασης στο Ποτοκι».

Σχετικά με την Λίμνη Μουριάς δήλωσε: «Θα δούμε πως μπορούμε να εντάξουμε τη μελέτη αποκατάστασης στο πρόσφατα κυρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων της Δυτ. Ελλάδας, υπάρχει δυνατότητα. Πρέπει όμως να αξιολογήσουμε και τεχνικά το έργο καθώς έχουμε δυνατότητα χωρίς βλάβες για το οικοσύστημα να επιστρέψουμε στο προηγούμενο περιβάλλον».

Ο κ. Υπουργός σχετικά με την διαχείριση νερού τόνισε: «Πρέπει να σας πω ότι μέχρι τέλος χρόνου όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας πρέπει να αναφέρουν όλες τις παραμέτρους διαχείρισης και ποσότητας και ποιότητας του νερού στη Γ.Γ. Υδάτων γιατί πλέον θα γίνεται ανάλυση της κοστολόγησης και της τιμολόγησης με βασικό σκοπό περιβαλλοντικό να μειώσουμε τις απώλειες. Δυστυχώς έχουμε απώλειες που ανέρχονται στο 40-50% του νερού και αυτό δεν είναι απλά ότι είναι νερό ατιμολόγητο, αλλά ένας μεγάλος πλούσιος φυσικός πόρος που τον χρειαζόμαστε. Εδώ με ένα νέο σύστημα που εμπεριέχει και τηλεχειρισμό και παρακολούθηση για να μετρούμε όλες τις ποσότητες νερού θα πρέπει να περιορίσουμε τις απώλειες, να δημοσιοποιούμε προς την κοινωνία τις παραμέτρους κόστους, να είναι γνωστό στο πολίτη τι νερό καταναλώνουμε και εξοικονομούμε. Μπορούμε με το δήμο να έχουμε κοινό βηματισμό, ενημερώθηκα και για τα έργα του νέου μοντέλου υδροδότησης».

Τέλος δήλωσε ότι στόχος τους είναι με βάση αυτή τη λειτουργία το κοινωνικό τιμολόγιο νερού αλλά ακόμα και το μηδενικό τιμολόγιο για όσους καταναλώνουν νερό όσο χρειάζονται, δηλαδή έχουν οικολογική στάση.  «Ήταν μια καλή ευκαιρία η συνάντηση αυτή, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία γιατί υποχρέωση η δικιά μας από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να στηρίζουμε την αυτοδιοίκηση χωρίς ταμπέλες».